Retro – den svenska lantligheten?

Jag läser att enligt en undersökning vill majoriteten av svenska folket inreda sina fritidshus i lantlig stil. Befriande nog har svensken också enligt undersökningen en avslappnad inställning till sommarens näste, det behöver inte alls vara så perfekt allting. Visst kan jag tycka att den vita lantliga stilen är jättefin, men i själva verket är jag nog mer svag för den färgglada, lite ”tager vad man haver” känslan när det gäller fritidshus. Retrooriginal och jag faller pladask!

Här är några underbara bilder från ett sådant fritidshus någonstans i Sverige, där de lyckliga köparna inte bara tog över huset, utan också den underbara originalinredningen. La till några bilder efter det från en Österlenlänga och några fina andra bilder. Bilderna är från allt om fritidshus och hus och hem.

Den dragningskraft som retromönster och sliten färg har på mig kanske beror på att jag under min uppväxt ägnade långa somrar på en stor gammal norrbottensgård. Där fanns blandad kompott av möbler och porslin, men allt i någon sorts behaglig samstämmighet.

Det kanske är det här som egentligen är den svenska lantliga inredningsstilen? Det helvita, vad ska vi kalla det då?

Hela köket var inrett i rött och grönt.

Charmiga galgar som påminner mig om min barndom då vi hade liknande i vitt och blått.

Endel skulle nog inte tycka att det kändes bekvämt att överta även alla möbler, men familjen som köpte huset tyckte bara att det kändes helt rätt. De tillhörde liksom huset.

Här ett retroinspirerat kök i en Österlenlänga.

Klassiska fatet ”picknick”

 

Lämna en kommentar

*

captcha *